Psykisk ohälsa på arbetsplatsen, vad är ditt ansvar?
Den psykiska ohälsan ökar i vårt samhälle och är på väg att bli vårt största folkhälsoproblem, världen över, enligt WHO (World health organization). I återgången till arbetsplatsen efter en lång pandemi synliggörs den postpandemiska effekten av att många inte mått så bra under isolering och osäkerhet.
Det är viktigt att förstå vad vi kan bidra med på olika nivåer så som individ, grupp/organisation och samhälle, för att kunna uppmärksamma, hantera, förebygga och behandla den ökande folkhälsosjukdomen psykisk ohälsa.








Ur perspektivet arbetsgivare finns höga lagkrav på att skapa en verksamhet som inte skadar människor, varken fysiskt eller mentalt. Chef/ledare kan med fördel arbeta fram en god ledarfilosofi och tydliga strukturer som stöttar medarbetarna att må bra och leverera bra. Att skapa förutsättningar för god samverkan mellan chefer, medarbetare och skyddsombud är en viktig grundläggande förutsättning för ett långvarigt och hållbart hälsoarbete. Friskfaktorer som att skapa upplevelser av delaktighet, kompetens och tillhörighet bland samtliga medarbetare är en bra början, säger Jonas Wig samtalsterapeut på HumAbility, som tidigare höll en av flera uppskattade föreläsningar för chefer och skyddsombud med kollektivavtal med IF Metall. Inte minst har skyddsombuden en viktig och många gånger svår roll.
I vår kommer vi att erbjuda många fler kompetenshöjande och relevanta föreläsningar. Håll utkik på Humability.se samt HumAbilitys LinkedIn.
Vill du också boka in en föreläsning om ohälsa på arbetsplatsen, eller chefsrådgivning eller åtgärda med gedigna utbildningsinsatser för att minska den psykiska ohälsan på din arbetsplats? Kontakta HumAbility på info@humability.se eller ring på 08-7300550. Vi finns representerade lokalt på flera orter i landet och digitalt.