Från utbrändhet till noll sjukskrivningsdagar 2021

Från utbrändhet till noll sjukskrivningsdagar

Eftertanke, Omtanke och Utveckling är HumAbilitys värdeord. Det är viktigt för oss att vi själva lever efter våra värdeord och att våra kunder upplever detta i mötet med oss. Vi vill skapa möjlighet att leva efter en inre stabilitet som uttalade värdeord kan ge, i synnerhet i ett arbetslandskap som präglas av stress och allt högre krav i allt snabbare takt. För oss är det också viktigt att följa upp om våra insatser givit önskad effekt hos våra kunder, så under vinjetten ”Vi frågar våra kunder” så kommer vi mellan varven publicera svar från våra kunder, först ut är Henrik… 

Du är en efterfrågad expert inom ditt område, hur har du tidigare hanterat stressiga arbetssituationer med allt för stor efterfrågan av dina tjänster och din tid? 

Jag har trott mig vara stresstålig och under lång tid struntat i de tilltagande signalerna från min kropp och hjärna att något varit fel. Tid för återhämtning blev succesivt mindre och mindre tills jag bara jobbade på som en robot utan känslor eller behov. Självfallet kom så kraschen då både kroppen och hjärnan slutade fungera. Att jag klarade mig så pass länge tror jag berodde på avstressande idrott tills det också blev en belastning, stöttande och kärleksfull familj samt ett kraftfullt inre driv som slutligen drev mig i fördärv.

Du har använt dig av HumAbilitys tjänst för förebyggande arbete, hur har det gått till?

VD:n Kjell Ekbladh har tidigare varit mig behjälplig med ledarskapsutbildning och personlig utveckling. Kjell introducerade mig till HumAbilitys tjänster. Denna möjlighet som erbjöds mig kom i ett läge då jag tappat fotfästet både i yrkesliv och privat. En lyckoträff helt enkelt.

”Jag tror inte jag hade klarat det utan den stöttning jag fått via HumAbility”

pexels-erik-mclean-4300347 (2)

Stödet från HumAbility, vad har det givit dig här och nu samt på lång sikt för dig?

Kort sagt otroligt mycket! Den enkla och snabba statuskontrollen via den webb-baserade enkäten blev en tankeställare och tydlig varningssignal. Det snabba gensvaret från HumAbility med diskussioner med VD:n Kjell samt terapi var i det läget ovärderligt. Att själv ta tag i sådana problem utan vägvisning och stöd skulle ha varit övermäktigt. Jag var helt slut utan ork att ens finnas där för min familj. Hur skulle jag då ha orkat ta tag i mina egna djupgående problem själv? Jag tror inte jag hade klarat det utan den stöttning jag fått via HumAbility.

Tack vare terapi bygger jag så sakteliga upp ett försvar mot framtida utmaningar, vilket kommer innebära ett bra skydd mot utmattning, och om det ändå skulle inträffa så ett snabbt tillfrisknande. Jag ser numer på framtiden med hoppfull nyfikenhet, vilket jag faktiskt inte trodde var möjligt tidigare. Under 2021 har jag inte haft någon sjukskrivningsdag. HumAbilitys terapeut är oerhört professionell, kompetent och lyhörd vilket resulterat i stort förtroende och min vilja till samtal.

Vad önskar du att alla chefer och medarbetare i Sverige fick hjälp och stöd med när det gäller psykosocial ohälsa på arbetet?

Jag har svårt att tänka mig ett bättre system än det HumAbility erbjuder. Snabb koll av psykosocial status via hälsoenkäten (enkelt, privat och anonymt) som utifrån behovet snabbt leder till individuellt anpassade åtgärder, som sedan löpande stäms av och justeras vid behov. Just att själv slippa känna sig ansvarig för sin egen rehabilitering, när man är totalt utmattad, har för mig varit otroligt värdefullt.

Det är ett systemfel i Sverige att en utmattad person själv förväntas uppbringa all den kraft och energi som krävs för att få hjälp från sjukvård och friskvård. Vid en snabb titt på sjukskrivningsandelen för psykosocial ohälsa inser man direkt att bättre fungerande skyddssystem skulle innebära inte bara minskat mänskligt lidande, utan också ge stora samhällsekonomiska fördelar.

Här kan du läsa mer om:

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *